Adriatische kustBestemmingZomer

Venetië

VENETIË

is der mate bekend dat het eigelijk overbodig is er nog wat over te schrijven. Deze prachtige stad gebouwd op 119 eilandjes maakt nog steeds een onvergetelijke indruk op zijn bezoekers. Het CANAL GRANDE is “de mooiste straat van de wereld” is 4 km lang op sommige plekken 70 mtr. breed, doorkruist de stad in haar gehele lengte. Meer dan 200 kleine en grote paleizen die nu veelal gebruikt worden als musea, hotels of kantoren. De voorzijde aan de kant van het Canal Grande zijn prachtig. De achterzijde vroeger de ingangen van het personeel, vaak gelegen aan de kleine kanaaltjes hebben een geheel ander aspect, enigszins verpauperd en goed te zien hoe de stad gebouwd is.
Belangrijkste verkeersmiddelen zijn de gondels die door de 150 grote en kleine kanalen varen. Daarnaast is er een lijndienst van boten “de Vaporetto”, welke te samen met de gondels, privé motorboten, taxiboten en transportboten het hele stadsverkeer vormen. 

Meer dan 400 bruggen maken deel uit van het karakteristieke stratenbeeld van Venetië. De bekendste bruggen zijn de RIALTO BRUG over het Gran Canal het vroegere handelscentrum van de stad en tot op heden is er een dagelijkse groente en fruitmarkt. De BRUG DER ZUCHTEN (Ponte di Sospiri). gelegen tussen het Dogenpaleis (rechtbank) gevangenis gedeeltelijk onderwater, waardoor de gevangen hun laatste zucht lieten. Het hart van Venetië bevindt zich op DE PIAZZA SAN MARCO met de schitterende MARCO BASILIEK de prachtige mozaïeken op het plafond , waar bezoekers uit de hele wereld naar komen kijken, het plein wordt ook wel de huiskamer van Venetië genoemd.

De GONDEL is het meest karakteristieken in Venetië. Gemaakt van hout, 11 mtr. lang en asymmetrisch. Iedereen die in de stad komt moet eigelijk een keer gegondeld hebben. De gondel is ontstaan doordat er natuurlijk geen straten waren, er moesten dus een ander vervoermiddel komen. Eerst waren het de normale gondels, maar in de 16de eeuw werd het een soort wedstrijd om de mooiste gondel te bezitten. In die tijd werden de gondels met veel kleuren en goud geverft Er ontstond grote rivaliteit tussen de verschillende families.
Toen in Venetië  de pest uitbrak werden alle gondels zwart gemaakt, ten teken van rouw tot op heden zijn ze zo gebleven. 
De gondel gaat van vader op zoon, een buitenstaander brengt ongeluk als die een gondel koopt. Tot de vorige eeuw waren er nog 10.00o gondels, nu zijn er nog maar 450, die gebruikt worden voor de toeristen. 

Bezoek ook op de Piazza San Marco het DOGENPALEIS, de CAMPANILE  en een bezoek aan een van de vele glasblazerijen, mag je niet overslaan. 
De Eilanden: Murano , Burano en Torcello met de prachtige gekleurde huisjes, aan de overkant van het centrum, met de Vaporetto 10 min. varen.

LET OP:  Kerk bezoek: San Marco Basiliek voor heren lange broek en voor de dames een broek mag, maar geen shorts, blote armen? Bedek de schouders met een foulard. Loop niet zonder shirt door de stad. Geen papier en etenswaren op straat achter laten. Pootje baaien in de kanalen is not done!

TIP: Venetië is extreem duur, heb je de wens de stad voor een aantal dagen te bezoeken, reserveer een hotel in LIDO DI JESOLO. Vanuit Lido di Jesolo ga je met de auto of openbaar vervoer naar PUNTA SABBIONI. In de haven kun je oversteken met de Vaporetto (Lijndienst) of taxiboot naar Venetië. Met de boot kom je direct aangevaren op de Piazza San Marco. De Vaporetto’s varen de gehele dag van 06.00 uur tot 01.00 uur. Venetië “BY NIGHT”  is absoluut een aanrader!

[Not a valid template]